EMC Keuring
EMC
Richtlijn 2014/30/EU begrenst de elektromagnetische emissies van uitrusting (apparatuur en vaste installaties) om te voorkomen dat de uitrusting storingen bij andere uitrustingen veroorzaken of zelf door storingen wordt beïnvloed.
Apparaten en installaties met CE-markering zijn vrij verhandelbaar in de hele Europese Economische Ruimte (EER).
Definitie elektromagnetische compatibiliteit
Elektromagnetische compatibiliteit is het vermogen van uitrusting om in een elektromagnetische omgeving bevredigend te functioneren, zonder zelf elektromagnetische storingen te veroorzaken die ontoelaatbaar zijn voor andere uitrusting in die omgeving. Meestal gaat het om elektr(on)ische apparaten en installaties die elektr(on)ische componenten bevatten.
Essentiële eisen
De uitrusting moet voldoen aan de essentiële eisen als beschreven in bijlage I van de richtlijn. Deze bestaan uit algemene eisen voor apparatuur en specifieke eisen voor vaste installaties. Er geldt een 'vermoeden van overeenstemming' dat de uitrusting voldoet aan de richtlijn, als die overeenstemt met de toepasselijke geharmoniseerde normen. In Nederland kunt u deze normen aanvragen bij het normalisatie-instituut NEN.
Bijzonderheden
Het is mogelijk dat voor uitrusting die onder de EMC-richtlijn valt, ook andere CE-richtlijnen gelden, zoals de Laagspanningsrichtlijn en de RoHS-richtlijn. Artikel 7 t/m 11 beschrijven de wettelijke verplichtingen voor fabrikanten, importeurs en distributeurs van uitrusting. Deze verplichtingen gaan over:
- conformiteit(sbeoordeling) van de producten;
- technische documentatie;
- veligheidsinstructies en -informatie;
- vermelding van product-identificatienummers en naam/postadres van de fabrikant en importeur op het product;
- CE-markering;
- EU-conformiteitsverklaring.
De instructies en informatie moeten in een taal die gebruikers van het product gemakkelijk kunnen begrijpen.
Conformiteitsbeoordeling
U moet de conformiteit van uw apparaten aantonen. Dit kan door een interne productiecontrole of door een EU-typeonderzoek gevolgd door conformiteit met het type op basis van interne productiecontrole. De procedures vindt u in bijlagen II en III van de richtlijn. Voor een EU-typegoedkeuring moet u een 'notified body’ inschakelen. Stemmen de apparaten overeen met de richtlijn? Dan verstrekt de notified body een certificaat aan u. In alle gevallen blijft de fabrikant verantwoordelijk dat de apparaten overeenstemmen met de eisen van de richtlijn.
Technische documentatie
De richtlijn eist dat u technische documentatie opstelt over het ontwerp en de vervaardiging van het apparaat. De documentatie maakt beoordeling mogelijk van de overeenstemming van het apparaat met de richtlijn. Deel 1 van bijlage IV van de richtlijn noemt de documenten die minimaal aanwezig moeten zijn.
Onze expertise
Om de conformiteit te kunnen beoordelen is het nodig om de normen te kennen en over de juiste meetresultaten te beschikken. Wij houden al tijdens de ontwikkeling rekening met deze vereisten zodat er achteraf geen verrassingen zijn.